24 Δεκεμβρίου 2016

Συνταγές

Πριν το μαγείρεμα χρειάζονται καθάρισμα. Κόβουμε λίγο από το σπαράγγι και ξεφλουδίζουμε με το ειδικό εργαλείο, ξεκινώντας λίγο κάτω από την κορυφή και προς τα κάτω. Θέλει λίγη προσοχή όμως για να μη μας σπάσει το σπαράγγι.

Μπορούμε να τα μαγειρέψουμε με πάρα πολλούς τρόπους:

Βράσιμο:

Βάλτε τα σε αλατισμένο νερό που βράζει. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο λεμονάκι.

Στον ατμό:

Και πάλι θέλουν περίπου 5-8 λεπτά, αλλά εάν είναι ιδιαίτερα μεγάλα μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 20. Διατηρούν καλύτερα τις θρεπτικές τους ουσίες και τη γεύση τους.

Και με τους δύο αυτούς τρόπους, μπορείτε να τα δέσετε σε ματσάκια και να τα βάλετε όρθια. Χρειάζονται περίπου 5-8 λεπτά, αλλά εάν είναι ιδιαίτερα μεγάλα μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 20 λεπτά για να γίνουν. Για να δείτε εάν έχουν γίνει βυθίστε ένα μαχαιράκι στο κοτσάνι.
Σε κινέζικο στυλ:

Κόψτε τα διαγώνια σε μικρά κομμάτια (περίπου 1 εκ.), αφήνοντας τις άκρες ολόκληρες. τηγανίστε τα με λίγο λάδι σε wok, για 3-5 λεπτά.

Στη σχάρα:

Ραντίστε τα με ελαιόλαδο και ψήστε τα στη σχάρα για 3-5 λεπτά. Σερβίρετε με αλάτι, πιπέρι και λαδολέμονο

Στο φούρνο:

Βάλτε τα σε ταψάκι, ρίξτε αλάτι και λαδάκι και ψήστε τα στους 200° για 10-12 λεπτά.

Στο φούρνο μικροκυμάτων:

Αν βάλτε τα σπαράγγια ολόκληρα, τοποθετήστε τα σε μπολ με τις άκρες προς το κέντρο. Προσθέστε 1/4 φλ. νερό και σκεπάστε τα καλά. Βάλτε το φούρνο στο πιο δυνατό και αφήστε τα για 4-7 λεπτά( ή 3-5 αν τα έχετε κόψει). Στα μισά του χρόνου ανακατέψτε ή γυρίστε τα.

Τα σπαράγγια μπορείτε να τα φάτε μόνα τους με μαγιονέζα ή λαδολέμονο, γίνονται ωραία ομελέτα, γκρατινάρονται στο φούρνο με τυράκι, πανάρονται, γίνονται πουρές, σούπα και μαγειρεύονται με κρέας ή ζυμαρικά. Μέσα στο site μπορείτε να βρείτε διάφορες συνταγές με σπαράγγια.  Ας δούμε μερικές:

Ριζότο με σπαράγγια και αρακά

Υλικά για 4 άτομα

  • 300 γρ. ρύζι αρμπόριο (ή καρολίνα)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 500 γρ. σπαράγγια
  • 2 φλιτζάνια αρακά βρασμένο
  • 1/3 φλ. λευκό κρασί
  • 3 φλ. περίπου ζωμό κότας
  • ½ φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
Κόβουμε και κρατάμε τις κορυφές από τα σπαράγγια και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τρίβουμε το σκόρδο και τα σοτάρουμε με τα ψιλοκομμένα σπαράγγια σε λίγο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ζωμό και αλατοπίπερο.
Μετά από 7-8 λεπτά προσθέτουμε στο ριζότο τον αρακά και τον άνηθο ψιλοκομμένο. Αφήνουμε άλλα 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με τη γραβιέρα και σερβίρουμε